Természetes Babatermékek: Elkötelezettségünk a fenntarthatóság iránt

Természetes Babatermékek: Elkötelezettségünk a fenntarthatóság iránt

Mindig is a szívemen viseltem a természet, az állatok és növények sorsát, a környezetszennyezés és a környezetvédelem témája már gyerekként is nagyon közel állt hozzám. 

Anyaként saját felelősségemnek érzem, hogy gyermekeimet is ebben a szellemben neveljem, bemutassam nekik a természet csodálatos világát és megtanítsam nekik, hogy hogyan tudnak hozzájárulni ők is a környezetünk megóvásához. 

Éppen ezért, biztos voltam benne, hogy vállalkozásommal valami olyat szeretnék teremteni, ami nemcsak szép és hasznos, de átadja ezeket az értékeket a következő generációknak. 

A mi babatermékeink mögött nemcsak a kedves minták és a praktikus funkcionalitás állnak, hanem elkötelezettség is a fenntartható és környezetbarát gyártás iránt.

Ebben a bejegyzésben arról mesélek, hogy hogyan választjuk az anyagainkat és hogyan készítjük termékeinket kis szériában, kézzel, hogy hozzájáruljunk a fenntartható jövőhöz.

1. Anyagok kiválasztása

Termékeinkhez főként természetes anyagokat használunk, pamut termékeink 100% organikus vagy GOTS és Öko-Tex minősítésű pamutból készülnek.

Az Öko-Tex minősítés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevőt, biztonságos és bőrbarát.

Az organikus pamut minősítés azt jelenti, hogy a textil előállítása során nem használnak semmilyen biológiai rovarelleni szereket, de még kémiai anyagokat sem.

A GOTS ( Global Organic Textile Standard) tanúsítás biztosítja, hogy a textilek alapanyagai megfelelően ellenőrzött termesztésből származnak és feldolgozásuk, kereskedelmük is ellenőrzött feltételek mellett, az előírt ökológiai, környezetvédelmi, illetve társadalmi előírások maximális betartásával történik. A GOTS szabvány a legátfogóbb és legszigorúbb tanúsítás a textíliák tekintetében.

Papír termékeink szintén főleg újrahasznosított papírból készülnek.

2. Kis szériában, kézzel készült

Minden termékünk kis szériában, Magyarországon, kézzel készül, gondos varrónőink által. Ez a fajta gyártás lehetőséget teremt számunkra, hogy szorosabb kontrollt gyakoroljunk a gyártási folyamat felett.

Azáltal, hogy kisebb szériákban, limitált kollekciókban gyártjuk termékeinket, nemcsak elkerüljük a felesleges termelést és készlet halmozást, de a magas minőség fenntartását is lehetővé tesszük.

3. Fenntartható forrásokból származó faanyagok

Limitált kollekciókban, többször használtunk már fa alapanyagot is, melynek kiválasztásakor mindig a fenntartható forrásokból származó faanyagokat részesítjük előnyben és Magyarországról, egy magyar vállalkozástól szerezzük be a faanyagot. A fa termékek gyártása is minden esetben itthon történt saját asztalos műhelyünkben.

Milyen fa termékeink voltak már? Készítettünk már poháralátéteket, tányérokat, gyerekszoba akasztókat, de például a 2024-es asztali mini kalendár tartójához is egy gyönyörű szép csomoros nyárfát választottunk.

4. Hulladékcsökkentés, lehulló anyagok felhasználása

A gyártási folyamat során szigorúan figyelünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. A lehulló anyagokat igyekszünk minimalizálni, azokat kisebb projektekhez felhasználni. A szabásmintáknál is mindig figyelembe vesszük a leggazdaságosabb felhelyezéseket. A leeső anyagdarabok apróbb termékek - mint masnis hajgumik, rágókák vagy nyálkendők - formájában kapnak teljes életet. A keletkező hulladékot megfelelő módon kezeljük, beleértve az újrahasznosítást is, ahol csak lehetséges.

5. Lokális források használata

Ahol csak lehetséges, helyi forrásokból származó alapanyagokat használunk illetve hazai, helyi vállalkozásokkal dolgozunk. Ez nem csak a környezeti lábnyomot csökkenti, hanem támogatja a helyi gazdaságot is.

Papír termékeinket egy közeli nyomdával gyártatjuk, textil termékeinket helyi varrónők varrják, nem messze tőlünk. A termékeinken található logózott címkéket is egy magyar vállalkozás készíti nekünk és a csomagoláshoz használt alapanyagainkat szintén magyar forrásból szerezzük be.

Saját tervezésű textiljeink közül egyes alapanyagokat Magyarországon gyártatunk, amit pedig nem tudtunk itthon, számunkra kielégítő minőségben legyártatni, arra egy szomszédos ország textilgyárával kötöttünk hosszútávú partneri megállapodást.

6. Hosszú élettartam

A termékeink tervezésekor szem előtt tartjuk, hogy ne csak egy, hanem több gyermek vagy generáció is boldogan tudja majd használni őket. Célunk, hogy a termékek hosszú élettartamúak legyenek, hogy egyszer elmondhassák róluk, “Ez még a nagymamáé volt”. :)

7. Folyamatos fejlesztés

Folyamatainkat és termékeinket folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy minél magasabb minőséget tudjunk biztosítani, ezáltal is növelve a termékek élettartamát. Nyitottak vagyunk az új megközelítésekre és technológiákra, igyekszünk inkább természetes anyagokat használni, ahol lehet ott az újrahasznosítható, újrahasznosított vagy könnyen lebomló felé nyúlni.

Következő bejegyzés

Írj hozzászólást

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.