Gyerekkor a természetben

Gyerekkor a természetben

Nekem a gyermekkor legkedvesebb emlékei a szabadban töltött időhöz köthetők. Amikor sötétedésig kint játszottam a mezőn a szomszéd barátnőmmel vagy az utca többi gyerekével.

Fára másztunk, virágot szedtünk, bogarat gyűjtöttünk, bicikliztünk.. Meglehet, hogy szerencsés helyzetben nőttem fel, erdő-mező mellett, ezért volt ilyenekre módom. Úgy gondolom a természet nyújtotta lehetőségek kimeríthetetlenek, és hiszem, hogy a kinti játékok és időtöltés különleges emlékeket teremt minden gyerek számára.

Fontosnak tartom a természet szépségét és érdekes világát már egészen pici kortól bemutatni a gyerekeknek.

Ebben a blogbejegyzésben olyan szabadtéri játékokat és tevékenységeket szedtem össze, amelyek - szerintem - hozzájárulnak a gyermekek boldog és aktív gyermekkorához.

 

1. Biciklizés

Talán az első szabadtéri tevékenység ami a tavasz és a jó idő közeledtével eszünkbe jut. Menjetek biciklizni a szomszéd utcákba, a patakpartra, a közeli parkba vagy akár az erdőbe is. Mostmár egyre több "pumpapálya" található országszerte, a gyerekeknek ez is egy nagyon izgalmas program, a buckákon fel-le tekerni, száguldozni.

2. Kirándulás az erdőben

Ezen sem kell szerintem túl sok mindent magyarázni. Kerekedjetek fel egy kis sétára a közeli erdőbe vagy tanösvényre!

Gyerekekkel meglehet, hogy olykor nehéz elindulni, összeszedni mindenkit, cipőt, sapkát, sálat, naptejet varázsolni mindenkire úgy, hogy közben a másik közben le ne vetkőzzön ha már egyszer felöltöztettük. (Velem nem egyszer előfordult ilyen, hogy végre az egyik gyerek készen állt, de míg a másikat öltöztettem gyorsan meggondolta magát és visszaszaladt egy másik zokniért, cipőért vagy csak eszébe jutott, hogy egy plüss macskát is el kéne vinni az útra.)

A nehéz elindulás ellenére azonban úgy gondolom, hogy annyira megéri nekivágni ilyen erdei kirándulásoknak is, mert teljesen más ott sétálni a zöld lombok között, hallgatva a csicsergő madarakat és botokat gyűjteni, kavicsokat dobálni a patakba és megállni megcsodálni a virágokat, bogarakat az ösvény mentén.

Sokszor elkövettem azért én is a hibát és belementem, hogy jöjjön a kismotor is, amit aztán cipelhettem hazafelé, vagy túl nagy útvonalat terveztünk és a gyerekeket vihettük ölben hazafelé. Szóval a fokozatosság és ha nem ismerjük még a terepet a tervezés nagyon fontosak egy-egy kirándulás előtt.

Nagyon sok gyerekekkel, babakocsival is könnyen bejárható kiránduló útvonalat gyűjtő cikket találni már az interneten, de én is tervezem, hogy egy másik blogbejegyzésbe összeszedem a kedvenceinket.

3. Piknik

Délelőtti vagy délutáni programnak is tökéletes. Vigyetek magatokkal egy piknik kosarat és egy plédet és költsétek el a tízórait vagy az uzsonnát egy kis pokrócon a fűben. A gyerekeknek ez egy extra izgalom, sokkal izgalmasabb, mint ahogy azt mi szülők, hisszük. Levehetik a cipőt, eszegetnek, ha jó idő van és ráértek tudtok egyet kártyázni vagy memóriázni is, aztán indulás tovább vagy haza.

Ha már nagyobbak a gyerekek összeköthetitek a kirándulást egy szalonnasütéssel vagy bográcsolással is, hiszen nincs annál nagyobb kaland, mint saját kis hátizsákban vinni az elemózsiát, botokat keresni, megfaragni majd a saját szalonnával tűzdelt nyársukat a tűzbe tartani.

4. Sárkány eregetés

A sárkány eregetés egy dombon mindig szórakoztató és izgalmas tud lenni. Készíthettek előre egy egyszerű papírsárkányt de vehettek a boltban is, aztán irány egy közeli mező vagy domb, ahol jobban fúj a szél. 

A sárkányok elkészítése is egy jó kis program lehet, hát még kipróbálni, megreptetni élőben, amit együtt vágtatok, színeztetek ki.

5. Kertészkedés

Már egészen pici, pár éves kortól be lehet vonni a gyerekeket a kertészkedésbe, mert garantáltan nagyon fogják élvezni, hogy új dolgokat csinálhatnak, segíthetnek és megfigyelhetnek minket szülőket, hogy mit hogyan, miért csinálunk.

A locsolás és a földdel játszás minden kisgyerek kedvence. Az elején egy kisméretű locsoló kanna és egy vödör víz is elég, majd mutasd meg melyik virágokra mehet a víz. Biztos vagyok benne, hogy boldogan fogják hordani a sok kannányi vizet, persze az már más kérdés, hogy a fele biztosan kilötykölődik majd. :) Legjobb időszak erre vitathatatlanul a nyár, amikor nem gond, ha esetleg ők maguk is vizesek lesznek.

Tavasszal viszont az ültetésben is tudnak segíteni, lyukakat szúrni, magokat szórni és a kis gereblyékkel a földet egyengetni. Ha szerencsétek van még gilisztát is találtok majd a földben, nagyon érdekes és izgalmas dolog a gyerekekkel megfigyelni, hogy hogyan mozog és bújik vissza a földbe. :)

Ősszel tudtok együtt gereblyézni, levelet gyűjteni, a lemetszett ágakat szívesen segítenek összegyűjteni.

Pro tipp: a gyerekek gazolni is nagyon szeretnek! Kösd össze a kellemeset a hasznossal és gazoljátok ki együtt a veteményest.

6. Fára mászás

Ha már elég nagyok a gyerekek, nagyon jó szórakozás lehet nekik a fára mászás is, sőt már az alacsonyabb ágakra mászás is fejleszti az egyensúlyérzéket. Az elején talán segítség és sok odafigyelés kell majd a szülők részéről, de ha megtetszik nekik és belejönnek, le sem lehet majd szedni őket a magasból.

7. Vizes kalandok nyáron

Nyáron a víz, vizezés mindig jó szórakozás. Menjetek el a gyerekekkel egy tóhoz vagy patakhoz. Ha nem lehet belemenni, a kavicsdobálás is jó szórakozás lehet.

Egyre több vizes játszótér is van már, ha még nem ismersz ilyet, nézz utána, hátha a környéketeken van ilyen. Hűvösvölgy-Hidegkút környékén az adiligeti játszótér illetve a Közösségi Liget a Pokorny József Sport-és Szabadidőközpont mellett is tartogat ilyen izgalmakat.

8. Állatkerti séta

Látogassatok el a közeli állatkertbe vagy vadasparkba. Ez általában hosszabb, fél vagy akár egy napos program is lehet, hiszen bőven van mit megnézni, felfedezni.

9. Kerti madarak megfigyelése

Ez egy egész évben csinálható tevékenység. A gyerekeknek is nagyon érdekes új madárfajokkal találkozni, megfigyelni, hogy a kertetekben vagy a környéken milyen madarakkal találkozhattok. Ha kertes házban laktok, tegyetek ki madáretetőt, hogy még nagyobb legyen a forgalom a kertben.

Készíthettek és vezethettek egy madármegfigyelési naplót, ebbe tudtok rajzolni vagy ragasztani képeket a madarakról. Talált és begyűjtött madártollaknak is csinálhattok benne helyet.

10. Csillagles

Gyerekkorom egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik, mikor apukámmal kifeküdtünk nyáron csillagokat nézni a kertbe. Ez már nagyobb gyerekeknek szól, hiszen a kicsik nyáron nem tudnak olyan sokáig fent lenni, hogy a csillagok is látszódnak már.

11. Sátrazás a kertben

Minden kisgyereknek nagyon izgalmas tud lenni egy sátras alvás. Az már más kérdés, hogy el tudnak-e békésen aludni benne estére. Már maga a sátor állítás is garantáltan lázba hozza őket, napközben is jól el tudnak benne játszani, mert olyan, mint egy saját kis bunker. Kiskoromban mi is rengetegszer aludtunk sátorban a kertben, én nagyon szerettem és már a gyermekeimnél is elkezdtük ezt bevezetni, amikor elmúltak 2 évesek.

12. Színek és formák felfedezése

Menjetek ki a kertbe vagy a közeli parkba, játszótérre és kérd meg gyermekedet, hogy gyűjtsön neked annyi színt, amennyit csak tud, majd állítsátok őket együtt színsorrendbe. Ha magától nem érti, hogy mi is a feladat, konkrétan kérd meg, hogy hozzon valamit, ami sárga, majd valamit, ami lila, kék, zöld, stb.

Nagyon jól meg lehet figyelni ez által az egyszerű játék által, hogy hány féle árnyalata van a természetnek. Ha más színekből éppen nem is, de a zöldből biztosan többet is össze tudtok szedni.

Ha magasabb szintre emelnéd ezt a keresgélést:

Fogj egy üres tojástartót és vágj mind a 10 mélyedésbe egy kis papírt, majd minden papírra különböző színű ceruzákkal rajzolj egy nagyobb pöttyöt. Add át a színekkel megtöltött tojástartót a gyermekednek és kérd meg, hogy mindegyik lyukba keressen valamit a kertből, ami olyan színű mint a papíron látható pötty.

Ha ez már simán megy, megcsinálhatod ugyanezt formákkal. Rajzolj recés szélű levelet, hosszúkás levelet, szív alakot, háromszöget stb és most keressetek ezekhez hasonló formákat a természetben.

 

A szabadtéri játékok és kikapcsolódások nem csak szórakoztatóak a gyerekeknek, de hozzájárulnak a gyermekek egészséges fejlődéséhez és boldog gyermekkorához.

Nem lehet elég korán elkezdeni nekik bemutatni a természet csodálatos világát és ezer arcát. Még mi felnőttként is lenyűgöző jelenségeket, állatokat, növényeket tudunk megfigyelni, a gyerekeknek minden extrán érdekes!

Nézzétek meg együtt a színeket, tanulmányozzátok a különböző levelek formáit, gyűjtsetek terméseket és kavicsokat. Nem kell bonyolult kinti játékokra gondolni, egy sepregetés, homokba bottal rajzolás vagy egy ugróiskola is jó program nekik.

Következő bejegyzés

Melyik takarót válasszam?

Írj hozzászólást

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.